Les jornades obertes La UPV respon a la missió València Ciutat Neutra es van celebrar els dies 7 i 8 d’octubre a la Universitat Politècnica de València, organitzades per l’aliança de 12 càtedres UPV per la transició ecològica, entre les quals es troba la Càtedra de Nova Transició Verda a la UPV, i el Vicerectorat de Desenvolupament Sostenible dels campus. Aquestes jornades van girar al voltant de el paper de la UPV, com a entitat ambaixadora de les Missions València, per a la descarbonització de la ciutat en el marc de la primera missió llançada per l’Ajuntament de València: València Ciutat Neutra #ValènciaCiutatNeutra en 2030. Les jornades van ser inaugurades per l’alcalde, Joan Ribó, i el rector de la UPV, José I. Capilla, que han ressaltat la importància sobre l’aliança UPV-ciutat que mobilitze els coneixements de l’professorat i l’alumnat de la Universitat per assolir l’objectiu de descarbonitzar la ciutat mitjançant una transició energètica justa. Les seues intervencions i les de Débora Domingo, vicerectora de Desenvolupament Sostenible dels campus, i Salvador Coll, vicerector d’Innovació i Transferència, van posar de manifest la voluntat i el compromís polític de la UPV per descarbonitzar els tres campus de la UPV i treballar conjuntament amb l’Ajuntament per la transició energètica de la ciutat.
El segon dia de les Jornades, centrat en la descarbonització dels campus de la UPV, l’equip de la Càtedra de Nova Transició Verda a la UPV va ser l’encarregat de coordinar el taller Co-dissenyar un living lab climàtic a la UPV, activitat d’especial rellevància ja que la creació d’aquest Living Lab és un dels compromisos institucionals de la universitat per iniciar aquesta transició energètica. El director de la Càtedra, Dionisio Ortiz, va ser l’encarregat d’introduir conceptualment els Living Labs i la seua pertinència en l’ecosistema UPV. També es va presentar el mapeig d’iniciatives de transició ecològica a la UPV, que va coordinar l’equip de la Càtedra el passat mes de juny i que va ser una primera experiència en l’exploració d’actors i iniciatives.
A continuació, una connexió en línia amb Andy van den Dobbelsteen, Sustainability Coordinator a la TU Delft (Països Baixos), @tudelft, ens va apropar de primera mà a l’experiència de crear un Living Lab i desenvolupar l’estratègia climàtica de la seva universitat, materialitzada en la Green Village de campus i molts altres projectes.
Després de la intervenció de TU Delft, l’equip de la Càtedra, juntament amb la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible, va organitzar una dinàmica participativa entre tots els assistents a l’taller que van treballar en grups per proposar, a través de la utilització d’una plataforma en línia, respostes a tres preguntes sobre quins haurien de ser els objectius, actors i formes de governança, qüestions clau per començar a dissenyar un Living Lab climàtic a la UPV.
Per finalitzar es va fer una xicoteta síntesi de les respostes i va tenir lloc un debat al voltant de com hauria d’iniciar aquest procés de creació d’un Living Lab en què participen i tinguen veu tots els actors de l’ecosistema de la universitat, ressaltant la importància i urgència d’iniciar-lo tan prompte com siga possible. En aquesta tasca el govern de la UPV, i en particular el Vicerectorat de Desenvolupament Sostenible dels campus, té un paper fonamental i s’ha compromès a donar suport la seva creació en els propers mesos. També és important el paper que jugarà l’aliança de les 12 càtedres de la UPV per la transició ecològica en aquest Living Lab climàtic.
Aquesta aliança està integrada per: Càtedra de Transició Energètica Urbana (@catenerg), Càtedra de Canvi Climàtic (@CClimatico), Càtedra Terra Ciutadana (@TCiudadana_UPV), Càtedra de Nova Transició Verda (@CTransicioVerda), Càtedra de Transició Energètica a la Comunitat Valenciana (@CTE_CV), Càtedra de Dades Obertes (@catedrades), Càtedra de Planeta i Desenvolupament Sostenible (@CatedraPlaneta), Càtedra Governança de la Ciutat de València, Càtedra d’Innovació en Habitatge (@cahabitatge), Càtedra d’Economia Valenciana (@CatedraUpv), Càtedra Aigües de València (@CatedraAguas) i Càtedra AVANT UPV Agència Valenciana Antidespoblament (@AvantGVA).