Sabies que el Turisme representava en 2019 un 10,4% del PIB mundial i un 10% de l’ocupació arreu del món? Aquestes xifres deixen constància de la importància d’aquesta activitat per a l’ésser humà. Però, quin és el seu impacte per al planeta?

 

A banda de les evidents conseqüències positives, com són el creixement econòmic, la creació d’ocupació o la revalorització de territoris, el turisme sense mesura en algunes zones ha comportat certs problemes: la massificació, una oferta turística de qualitat baixa, danys al patrimoni i fins i tot, conflictes amb la població local. Se suma l’impacte mediambiental causat per l’especulació urbanística, els transports o les deixalles. 

 

Per a abordar aquesta problemàtica va sorgir el concepte Turisme Sostenible per part de l’Organització Mundial del Turisme. Es defensa la necessitat de mantindre els processos ecològics essencials, la biodiversitat i els recursos naturals, així com el respecte a la cultura local, i a la distribució equitativa de la riquesa.

 

I tu, com imaginaries un turisme més sostenible i respectuós amb la població? L’equip de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat de València va convocar fa un temps un concurs dirigit a l’estudiantat de les universitats públiques valencianes. 

 

Se’ls invita a reflexionar, d’una forma creativa i artística (vídeo, fotografia, pintura…) com abordarien el canvi cap a un turisme, i fins i tot una societat, més sostenibles. Les obres guanyadores seran premiades amb metàl·lic i l’oportunitat que la seua obra siga part d’una exposició itinerant en diversos centres universitaris.

Recordem que encara pots participar. Les bases es publicaran en breu en aquesta pàgina web, així que estigueu atentes i atents!