La Facultat de Dret de la Universitat de València va acollir dimecres 28 d’octubre una reunió de treball per tal d’elaborar les propostes valencianes per a l’elaboració de l’avantprojecte de Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge, que va comptar amb els diversos agents implicats en el desenvolupament de les polítiques d’habitatge en el nostre territori, en una trobada co-organitzada per la Càtedra de Nova Transició Verda.
A la jornada han participat expertes i experts en la matèria per a debatre les propostes que puguen ser incorporades a la futura Llei pel Dret a l’Habitatge que prepara el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la primera llei de la democràcia sobre accés a l’habitatge. La reunió ha estat inaugurada per la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, la directora a la UV de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda, Aurora Pedro, i la directora de l’Institut Valencià d’Edificació (IVE) Begoña Serrano.
La rectora M.ª Vicenta Mestre ha remarcat que ‘en el context d’una nova Llei Estatal, l’aportació valenciana és clau; la d’un territori d’una elevada pressió demogràfica, que coneix ben bé els problemes del sòl i de l’especulació urbanística. I quin millor espai que la Universitat de València i la seua històrica Facultat de Dret per realitzar aportacions des del marc normatiu, però, també, des de la resta de dimensions que hi concorren a la UV: l’econòmica, sociològica, de gestió empresarial i pública, geogràfica i tota la resta de disciplines que es conreen en aquesta institució.
‘La llei estatal serà la primera de la democràcia sobre accés a l’habitatge’, una norma que segons ha indicat el vicepresident Martínez Dalmau, ‘ha d’incloure la veu de les institucions i dels agents socials de la Comunitat Valenciana que participen de manera decidida en el procés d’elaboració d’un avantprojecte de Llei estatal. Una llei amb empremta valenciana que ha convertir-se en un mecanisme essencial que faça efectiu el dret constitucional a l’habitatge’.
Al finalitzar la jornada, les expertes i experts han coincidit a subratllar que el model valencià és exportable i que l’experiència de la Generalitat en la regulació de mecanismes per a fer efectiu el dret l’habitatge ha de ser un exemple per a la futura Llei Estatal. D’entre les iniciatives debatudes han insistit que la Llei ha de recollir les millors pràctiques desenvolupades per la segona generació de lleis autonòmiques orientades a garantir la funció social de l’habitatge. També, que siga una norma participada, que incloga proposades de les autonomies que venen desenvolupant i coneixen les vies per a impulsar aquesta funció social.