Constituïda el 14 de juliol de 2020, la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda és fruit de l’impuls de la Vicepresidència Segona de la Generalitat Valenciana i de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, juntament amb les 5 universitats públiques valencianes: València, Politècnica de València, Alacant, Jaume I i Miguel Hernández d’Elx.

La Càtedra té com a objectiu principal desenvolupar activitats de recerca, docents i de difusió sobre estratègies i polítiques públiques en matèria de transició ecològica justa i lluita contra el canvi climàtic, en el marc del concepte d’hàbitat sostenible. A través de la Càtedra, es tracta d’impulsar la consecució del dret a un habitatge sostenible i el seu entorn urbà en el marc de la governança de la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic en la Comunitat Valenciana.

Les universitats participants s’han compromès a portar a terme, en primer lloc, una activitat d’anàlisi i reflexió crítica sobre el canvi de paradigma constitucional/normatiu amb perspectiva de gènere, així com els procediments més efectius per avançar en eixos drets. Tot, a través de seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, estudis, tallers, cursos, activitats de formació i d’extensió universitària, així com d’altres activitats culturals vinculades a la temàtica de la Càtedra, i tasques divulgatives arreu de la Comunitat Valenciana.