L’equip de la Càtedra de Nova Transició Verda a la Universitat de València ha participat en l’elaboració de l’informe “Transició energètica i mobilitat descarbonitzada per a un turisme sostenible” de la Fundación 1 de Mayo. Aquest informe es va presentar el 14 de novembre al Congrés dels Diputats i per a la seua elaboració es va entrevistar a Aurora Pedro Bueno, directora de la Càtedra a la Universitat de València. 

 

A la entrevista s’aborda la definició de turisme sostenible segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i les crítiques d’experts en el tema. L’OMT defineix el turisme sostenible com aquell que considera les repercussions econòmiques, socials i ambientals, però segons Bueno, aquesta definició és controvertida i poc operativa. Es critica la manca d’inclusió del pilar de la participació democràtica i s’argumenta que la definició és ambigüa i manca de prioritats clares entre els pilars econòmic, social i ambiental.

 

A més, s’assenyala que el terme “sostenibilitat” ha estat maltractat i es proposa explorar nous conceptes, com “ecocentrisme”, per canviar la relació amb la natura. També destaca la necessitat de canviar incentius, especialment entre els grans grups empresarials.

 

Més informació a l’article de l’Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut.