La Gran Enquesta és una iniciativa de les càtedres de la Universitat Politècnica de València que conformen l’Aliança de 12 Càtedres UPV per la Sostenibilitat, entre les quals hi ha l’equip de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda. El Vicerectorat de Desenvolupament Sostenible dels Campus col·labora amb aquesta iniciativa en el marc del UPV Living Lab cap a la neutralitat en carboni. UPV Living Lab és un laboratori al campus creat amb la finalitat d’accelerar el camí cap a la neutralitat en carboni de la Universitat Politècnica de València i de la ciutat.

Un living lab és un banc de proves reals i un entorn d’experimentació on la comunitat universitària, les usuàries/us i els productors poden co-crear, explorar, experimentar i avaluar innovacions. El seu objectiu és la innovació oberta a través de processos iteratius que estan orientats a crear impacte sostenible. Un living lab es centra en la co-creació, el prototipat ràpid, la prova i l’escalat de solucions, realitzant una labor d’intermediació entre la ciutadania, l’acadèmia, les empreses i l’Administració Pública.

UPV Living Lab permetrà implementar projectes innovadors i bancs de proves (sandbox) al campus de Vera que seran replicables en els barris de València. Serà la llavor per al desenvolupament de projectes estratègics juntament amb la ciutat de València en matèria d’innovació i investigació.

A tal fi, es recolzarà en instruments existents, com a continguts docents, pràctiques, TFG i TFM, programes de mobilitat, espais de debat i reflexió, etc., alhora que desenvoluparà nous instruments focalitzats en les necessitats identificades conjuntament amb la comunitat universitària i la ciutat.

L’Aliança de 12 Càtedres UPV per la Sostenibilitat està integrada per: Càtedra de Transició Energètica Urbana, Càtedra de Nova Transició Verda, Càtedra de Governança de la Ciutat de València, Càtedra de Dades Obertes Catedrades, Càtedra de Canvi Climàtic, Càtedra Terra Ciutadana, Càtedra de Transició Energètica en la Comunitat Valenciana, Càtedra d’Economia Valenciana, Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible, Càtedra Aigües de València, Càtedra d’Innovació en Habitatge i Càtedra AVANT Agenda Valenciana Antidespoblament.

La Gran Enquesta és un dels projectes de l’Aliança de 12 Càtedres UPV mitjançant els quals fa costat a la UPV en el compliment de la declaració conjunta del Rector i l’Alcalde de València per la Missió Climàtica València 2030, signada al gener de 2022. És una nova fita en l’estratègia de l’Aliança de 12 Càtedres per la transició ecològica de la UPV i de la ciutat. A l’octubre de 2020 es va organitzar el hackathon “Descarbonitzar el campus de Vera”, en el qual es van generar solucions innovadores per a la descarbonització de la UPV. A l’octubre de 2021, coincidint amb l’anunci del Rector de la UPV del compromís amb la neutralitat en carboni de la UPV en 2030, la Càtedra de Nova Transició Verda va facilitar un taller de co-disseny del Living Lab en el marc de les jornades “La UPV respon a la missió València Ciutat Neutra”. Al febrer de 2022 es va organitzar el taller de prospectiva “La UPV en uns escenaris de neutralitat climàtica”, amb participació de perfils representatius de la comunitat universitària, amb la finalitat de reflexionar sobre com seria i quin paper tindria la UPV en diferents escenaris futurs de neutralitat climàtica. Els quatre escenaris per a 2040 que va generar aquest taller han servit d’inspiració per a formular La Gran Enquesta.

Més informació:

UPV Living Lab: http://www.upv.es/noticias-upv/noticia-13771-living-lab-va.html