Els desdejunis de treball Europa 2027 organitzats per la Fundació Universitat Jaume I-Empresa (FUE-UJI) han acollit hui dimecres 18 de novembre una sessió dedicada a l’European Green Deal, en un format mixt presencial-en línia, durant el qual s’ha presentat als assistents la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda. La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha obert la sessió juntament amb el president executiu de la FUE-UJI, Carlos Cabrera. Alcón ha dit que la Unió Europea té com a objectiu una Europa “més sostenible, eficaç i resilient”, i amb aquest objectiu es mobilitzaran durant els pròxims anys molts recursos públics i privats.
Al seu torn, Cabrera ha afirmat que l’objectiu del pacte verd és aconseguir una economia neta, amb zero emissions, i el lideratge europeu de l’acció climàtica a tot el planeta, pel benestar de tota la població. “L’acord pretén canviar l’economia, proporcionant recursos econòmics que permitisquen una transició justa”, ha assenyalat Cabrera. Així mateix, ha afirmat que l’objectiu del pressupost d’ajudes -al voltant de 1.000 milions d’euros- és obtenir “uns resultats clars i perceptibles a curt i mig termini”.
A continuació, Eva Camacho, directora de la Càtedra de Nova Transició Verda a l’UJI, ha destacat el seu caràcter interuniversitari i la seua perspectiva “de justícia social i igualtat de gènere”. Camacho ha recordat els eixos de treball de cadascun dels equips de la Càtedra a les 5 universitats públiques valencianes i ha explicat que en el cas de l’UJI es posa el focus en les polítiques de transició verda des del punt de vista sociològic i de comportament: “necessitem millorar la comprensió sobre factors que influeixen en el comportament dels actors econòmics”. Així mateix, Camacho ha insistit en la necessitat que la Càtedra siga un punt d’unió “decissiu” entre les universitats i la gestió de polítiques públiques en l’àmbit de la transició ecològica en la Comunitat Valenciana.
Seguidament, Lydia González, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i representant espanyola en el Comité H2020, ha posat en context l’European Green Deal en el marc de les polítiques comunitàries i ha explicat els detalls de la convocatòria EU Green Deal Call, “que s’adreça a projectes de demostració i productes innovadors, innovacions en la governança per a la transició verda i digital i innovacions socials i en la cadena de valor”. Amb un pressupost aproximat de 1.000 milions d’euros, la data de tancament de la convocatòria és el pròxim 26 de gener de 2021.
Finalment, Juan Viesca, director de Fons Europeus de la Fundació Europea per a la Innovació (FINNOVA), ha destacat que el Pla de Recuperació per a Europa, aprovat el passat mes de maig per la Comissió Europea, suposa un increment del pressupost comunitari del 68%, “comparable amb el Pla Marshall”. El nou instrument Next Generation EU comptarà amb 1,8 milions d’euros en els pròxims anys per ajudar als estats membres a recuperar-se, rellançar l’economia i donar suport a la inversió privada i aprendre de l’experiència de la crisi.
Un diàleg amb els assistents ha posat fi a la jornada.