La Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda comença l’any 2021 a la Universitat de València col·laborant amb Visit València i l’Ajuntament de València en l’elaboració de la proposta perquè València, com a destinació turística, s’incorpore al Global Destination Sustainability Movement (GSM). El Destination Sustainability Index del GSM és un programa d’avaluació comparativa i millora de l’rendiment en matèria de sostenibilitat turística, tant dels propis destinacions com de les entitats turístiques que els conformen.

València ha estat la primera ciutat al món a calcular la petjada de carboni de l’activitat turística. Aquest procés s’ha de complementar amb noves propostes que contribuïsquen al fet que la ciutat, com a destinació turística, avance efectivament per ser una destinació i una ciutat sostenible. Com assenyala, Emiliano García, regidor de Turisme i president de Visit València, “València ha iniciat el camí cap a la sostenibilitat turística amb uns objectius molt clars i molt ambiciosos. El nostre projecte de referència és convertir-nos en Destinació Neutra en Carboni en 2025, tot i que són moltes les iniciatives, que, des de la perspectiva social, econòmica i mediambiental, estem impulsant” i, afegeix, que “sumar-nos al GDS Movement ens permetrà avaluar les nostres iniciatives, accedir a nou coneixement turístic a través de la seua metodologia, i compartir el ‘Expertise’ de què València ja disposa en matèria de sostenibilitat perquè, al costat d’altres destinacions i entitats turístiques, avancem en favor d’un turisme més integrat i integrador.

Des de la Càtedra estem realitzant la investigació necessària per valorar els indicadors corresponents al Global Destination Sustainability Index. Aquesta investigació permetrà avaluar en detall (69 indicadors) i comparar la capital valenciana amb ciutats referents com Sidney, Hèlsinki, Oslo, Zúrick, Brussel·les, Mont-real, Praga i Viena. L’objectiu és que aquests indicadors servisquen com base per a una proposta contínua de millora en l’àmbit de la destinació turística València. Aquest projecte, iniciat des Visit València, pretén implicar a empreses i agents que operen en aquesta destinació turística. Des d’un punt de vista de l’organisme que l’impulsa, és de vital importància
que Visit València impulse aquest procés.