La Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda ha rebut interessants candidatures als premis convocats a través de la Universitat Jaume I, uns premis de Desenvolupament de Videojocs per la Transició Ecològica dirigits als estudiants de Grau o Màster de les 5 universitats públiques valencianes en el curs 2020-2021. La convocatòria de la Càtedra, que compta amb la col·laboració del Living Lab Planeta Debug de l’UJI, permet la participació individual o en grup i té com a objectiu fomentar la concienciació i l’acció social en l’àmbit del canvi climàtic. Els premis estan dotats amb 500, 300 i 200 euros es podran presentar candidatures a través de la seu electrònica de l’UJI abans del 30 d’abril de 2021.

Entre les propostes presentades, destaquen plantejaments inspirats en visions futuristes com la d’una Humanitat gairebé extinguida, els habitants de la qual viatgen al passat per introduir canvis que permeten la supervivència de l’espècie, o altres inspirats en investigacions universitàries reals, amb l’objectiu de concienciar als jugadors sobre les conseqüències de la contaminació, i especialment sobre les conseqüències que les accions dels individus concrets poden tenir en la Història. Així mateix, algunes propostes de videojocs plantegen dinàmiques de diàleg intergeneracional sobre el canvi climàtic, o una aproximació al problema de la transició ecològica des de perspectives com l’economia circular.

Cal recordar que l’objectiu principal de la Càtedra és desenvolupar activitats d’investigació, docència i difusió sobre estratègies i polítiques públiques en matèria de transició ecològica justa i lluita contra el canvi climàtic en el marc de l’hàbitat sostenible. Pel que fa a la convocatòria, el punt de partida és el convenciment que els videojocs tenen gran potencial com a eina que recrea un món col·laboratiu on l’èxit es beneficia del desenvolupament d’habilitats, creant de forma natural la necessitat d’aprendre per part del jugador, afavorint els canvis de comportament i la generació de consciència ciutadana davant els reptes de la transició verda. En aquest sentit, el concurs pretén promoure el desenvolupament de videojocs que tinguen com a objectiu fomentar el coneixement de les problemàtiques associades a la transició verda i la lluita contra el canvi climàtic en un marc de sostenibilitat, així com promoure la sensibilització i canvis de comportament de la ciutadania en el marc de la construcció d’un hàbitat sostenible.

Impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, la Càtedra compta amb participació de les 5 universitats públiques valencianes.