La Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat Jaume I ha aprovat el seu pla d’actuació per a l’any 2022, a través d’una reunió virtual. Impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, la Càtedra compta amb participació de les cinc universitats públiques valencianes i va nàixer amb l’objectiu principal de desenvolupar activitats de recerca, docents i de difusió sobre estratègies i polítiques públiques en matèria de transició ecològica justa i lluita contra el canvi climàtic, en el marc del concepte d’hàbitat sostenible.

El pla d’actuació contempla la realització d’un projecte de ciència ciutadana per a fomentar entorns urbans saludables, a través de sensors, wearables i anàlisi de dades. En col·laboració amb el grup d’investigació Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica de l’UJI, es tracta de mesurar la qualitat de l’aire de Castelló de la Plana i monitorar paràmetres de salut dels ciutadans participants, per tal d’augmentar la cultura científica en temes STEM. A més, al mes de juny tindrà lloc una sessió en línia sobre universitats i Objectius de Desenvolupament Sostenible, impartit per UNITAR (United Nations Institute for Training and Research). Altres actuacions contemplades són la col·laboració en el projecte TreesAI -sobre gestió de l’arbratge urbà- o l’organització de jornades de treball amb la participació de les cinc universitats participants en la Càtedra. El pla d’actuació es completa amb accions de divulgació i publicació d’articles científics en revistes especialitzades.

En la reunió d’avui han participat, entre altres persones, Marc Aparisi, director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona de la Generalitat Valenciana; Pedro Fresco, director general de Transició Ecològica de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Modesto Fabra, vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l’UJI i Eva Camacho, directora de la Càtedra a l’UJI, a més de Blanca Martínez, cap de Servei de Coordinació Institucional i Anàlisi de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. En la reunió, Camacho ha estat reelegida com a presidenta de la Comissió Mixta de Seguiment, mentre que Fresco n’ha assumit la secretaria.