L’equip de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat de València, encapçalat per la seua directora, Aurora Pedro, va co-organitzar el congrés ‘La lluita contra el canvi climàtic i el reconeixement dels drets de la natura: sinergies de la cooperación mediterrània’, que va tindre lloc dimecres 29 i dijous 30 de juny a la Facultat de Dret de la Universitat de València. Les sessions també es van poder seguir en línia a https://www.uv.es/eventos/

 

La primera jornada es va dedicar al canvi climàtic i la va inaugurar el degà de la Facultat, Francisco Javier Palao, juntament amb Carmen Lloret-Catalá, directora de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament; Ignacio de Julián, director adjunt per a les Relacions Institucionals de Casa Mediterráneo; Aurora Pedro, secretària del Congrés, i Rubén Martínez Dalmau, director. A la conferència inaugural, Jorge Olcina, de la Universitat d’Alacant, va parlar sobre ‘Canvi climàtic al litoral mediterrani espanyol: la necessitat urgent d’adaptació’.

 

Al seu torn, la professora Pedro va intervindre amb la ponència ‘La Mediterrània com a escenari de nous instruments d’acció en el procés de transició verda’, i seguidament, Marco Aparicio, de la Universitat de Girona, va desenvolupar una intervenció amb el títol ‘Transició energètica i (in)justícia climàtica. Anàlisi crític del model d’implantació de les renovables al context mediterrani’. Per la vesprada, Margarita Miñarro, de la Universitat Jaume I, ens va parlar sobre ‘Obstacles i motors de l’ocupació verda a l’arc mediterrani’, amb especial referencia a Espanya. A continuació, Adoración Guamán, de la UV, va pronunciar una ponència sobre ‘La lluita contra el canvi climàtic i del medi ambient en les normes de diligència deguda en drets humans’. La jornada va finalitzar amb una comunicació de Karla Georgina Martínez, de la Università degli studi di Brescia, sobre ‘Anàlisi del canvi climàtic com a causa de la migració’.

 

Els drets de la natura a la Mediterrània foren l’eix del segon i últim dia del congrés. Silvia Bagni, de la Universitat de Bolonya, va obrir la jornada amb la ponència ‘Els aports dels drets de la natura en la construcción d’un paradigma relacional dels drets’. A continuació, José Chofre, de la Universitat d’Alacant, va parlar sobre ‘Canvi climàtic i drets de la natura: una perspectiva des de la Mediterrània’. Seguidament, Ainhoa Lasa, de la Universitat del País Basc (UPV-EHU) va desenvolupar una ponència sobre ‘La Mar Mediterrània com a subjecte de drets: l’encaix jurídic constitucional en la proposta de Carta de drets fonamentals de la natura en la UE’. La següent intervenció va correspondre a José Ángel Camisón, de la Universitat d’Alacant, qui es va referir a ‘La Unió per la Mediterrània: una via per aconseguir el reconeixement del ‘Mare Nostrum’ com a subjecte de drets?’. Rubén Martínez Dalmau, professor de la UV i director del congrés, va parlar després sobre ‘El gir ecocèntric en Nacions Unides i en la Unió Europea: l’Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu’. Finalment, Teresa Vicente, de la Universidad de Murcia, va pronunciar la conferència de cloenda, sobre ‘Els drets de la natura i la Iniciativa Legislativa Popular per reconèixer personalitat jurídica a la Llacuna del Mar Menor i la seua Conca’.

 

Impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, la Càtedra compta amb participació de les 5 universitats públiques valencianes.