La directora de la Càtedra de Nova Transició Verda en la Universitat de València, Aurora Pedro, va ser convidada a participar com a conferenciant en el Simposi Internacional Estratègies Socioculturals, Ambientals i Investigatives Per al Foment de l’Ecoturisme Comunitaris, l’Educació i Cultura Ambiental. Es va celebrar els dies 2, 3 i 4 de juny de 2021 en format en línia. L’organització va ser a càrrec del Doctorat en Educació i Cultura Ambiental de la Facultat de Ciències de l’Educació d’aquesta Universitat.

La conferència impartida va tractar el tema de les “Dimensions Socioculturals i Socioambientals de l’Ecoturisme Comunitari. Perspectives i Reptes”. L’objectiu d’aquesta era assenyalar els aspectes més crítics que han de tindre’s en compte en el desenvolupament d’aquesta tipologia turística pel vulnerables que són les comunitats implicades: les comunitats indígenes. Perquè s’incorporen a l’activitat turística sense danyar-les, s’han d’adaptar els instruments disponibles a les seues característiques.

Aquestes comunitats representen un actiu extremadament important per a la conservació de la biodiversitat i els espais naturals, a més de comptar amb tradicions culturals, lingüístiques i de governança que defineixen la seua identitat i el seu atractiu. Són, precisament, aquests recursos els que es posen en risc quan es generen processos de desenvolupament turístic amb esquemes conceptuals externs a les comunitats. La participació i el protagonisme de les mateixes ha de constituir un principi necessari en aquests processos.

En el Simposi van participar diferents universitats colombianes (Universitat del Quindío, Universitat Nacional de Colòmbia Seu Bogotà i Seu Manizales, Universitat d’Antioquia, etc.) així com d’altres països com la Universitat de València (Espanya), la Universitat Sunshine Coast (Austràlia), la Universitat Federal de l’Estat de Rio de Janeiro (el Brasil) o la Universitat de Ciències Pedagògiques Enrique Varona (Cuba).