El passat 31 de juliol, la Federació Empresaria Hotelera Gastronòmica de la República Argentina (FEHGRA) va comptar amb la col·laboració d’Aurora Pedro Bueno, directora de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat de València, com oradora en el seminari La sostenibilitat: gran diferenciador de les destinacions turístics. Des de la FEHGRA van reconèixer la importància de continuar treballant en aquestes qüestions, tot i les restriccions que imposa la pandèmia. La xerrada que va impartir la professora Pedro va incidir en la necessitat de treballar determinades eines per al desenvolupament sostenible de el sector hoteler i gastronòmic argentí, posant l’accent en els constants desafiaments i presa de decisions als quals s’enfronta el sector turístic, un dels més afectats per la crisi sanitari-econòmica que estem travessant mundialment.

Amb un auditori en torn als 200 empresaris hotelers i gastronòmics de l’Argentina, Aurora Pedro, va tractar la transició verda en turisme i la importància que totes les parts ens impliquem per aconseguir els grans canvis que necessitem, i que volem, per fer front a la crisi per la Covid-19 i el conseqüent desbordament de el sector turístic generat pel desplaçament que suposa l’activitat i la interacció que es genera entre els viatgers i els residents.

El turisme és el sector més afectat pel fet que aquesta pandèmia es transmet per l’activitat bàsica de la mateixa, els desplaçaments humans. Aurora Pedro va comentar la caiguda d’entre el 60% i el 80% en les xifres de turistes internacionals el 2020, segons dades de l’OMT i va destacar que Espanya perdrà dos terços d’ingressos generats pel turisme, després de portar nou anys consecutius de rècords en termes de turisme, la qual cosa porta a Espanya a qüestionar fins a quin punt ens convé seguir depenent de l’turisme a tan alt percentatge econòmic perquè hi ha destinacions que no poden viure sense turisme, però necessiten un nou replantejament de la seua activitat econòmica per fer front a propers reptes globals per als quals, en primer lloc, serà necessari canviar la forma de producció de l’energia, de l’consum i la producció. Segons Pedro, per ara, no podem saber com serà, ni com es recuperarà, el turisme en els propers anys, però els especialistes tenen clar que la transició ecològica i digital serà primordial per avançar.